Liczba wyników: 8520
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Praca w nocy jest badzo uciążliwa dla organizmu, ponieważ zaburza naturalny rytym dobowy. Ma to poważne skutki dla zdrowia. Okazuje się, że może sprzyjać m. in. rozwojowi nowotworów.
Niska odporność na stres, częste infekcje i rozdrażnienie to tylko niektóre objawy niedoboru magnezu. O jego właściwy poziom warto zadbać zwłaszcza zimą. Dlaczego jest tak ważny dla naszego organizmu?
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Odpowiednio długi i głęboki sen zapewnia dobry ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Zbyt krótki lub przerywany odpoczynek zaś zaburza funkcjonowanie organizmu i zwiększa ryzyko różnych chorób. Najnowsze badania wykazały, że zaburzenia snu podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Grypa nie odpuszcza, a ruch jest najlepszym sposobem na zahartowanie organizmu. Co robić, gdy za oknem siarczysty mróz? Świetnym rozwiązaniem może być Aqua Aerobic, czyli gimnastyka w wodzie.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Śliwki, których ojczyzną jest Azja Mniejsza, Kaukaz i Persja, na stoły Europy dotarły po podbojach Aleksandra Macedońskiego. Te owoce to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego i pracę mięśni, mają też wpływ na stan komórek i przemianę materii.
Nowe amerykańskie badanie pokazuje zależność między stosowaniem pewnych leków wydawanych z przepisu lekarza a zwiększonym ryzykiem zgonu. Autorzy zaprezentowanego w czasopiśmie British Medical Journal (BMJ) Open badania podkreślają, jak ważne jest, by nie popaść w uzależnienie od leków nasennych używanych do zwalczania bezsenności.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami