Liczba wyników: 4210
Wykres poziomu samotności w wieku dorosłym kształtuje się w kształcie litery U: jest wyższy w młodszej i starszej dorosłości, a najniższy w wieku średnim - wynika z nowego badania Northwestern Medicine.
Kiedy jesteśmy przygnębieni, mówimy, że świat wydaje się szary - nowe badania sugerują, że skojarzenia, jakie tworzymy między emocjami a kolorem, to nie tylko zwykła metafora. Jak się okazuje, odczuwanie smutku rzeczywiście może zmienić sposób, w jaki postrzegamy barwy. Uczeni odkryli, że osoby, u których wywołano smutek, były mniej dokładne w identyfikowaniu kolorów na osi niebiesko-żółtej niż ci, którzy czuli się rozbawieni lub cechowała ich neutralność emocjonalna.
Ile witaminy D może poprawić pamięć, zdolność uczenia się i podejmowanie decyzji u osób starszych, a ile to za dużo?
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nieprawidłowa architektura snu może wskazywać na podatność na stres.
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Czy zdarzyło Ci się kiedyś spędzać godziny na porównywaniu niemal identycznych produktów i zagłębianiu się w szczegóły, które w rzeczywistości nie miały większego znaczenia? Czy kiedykolwiek podjąłeś/podjęłaś decyzję i okazało się, że żądanego produktu nie ma w magazynie? Niestety, jeśli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie dokonałeś/aś najlepszego wyboru. Według ekonomisty behawioralnego Iana Chadda z Rensselaer Polytechnic Institute, nieistotne informacje lub niedostępne opcje często powodują, że ludzie podejmują złe decyzje.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami