Liczba wyników: 5489
To, co ludzie słyszą i czego nie słyszą, może mieć bezpośredni wpływ na ich równowagę, ostrzegają eksperci.
Częste picie napojów gazowanych i soków owocowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, ostrzegają eksperci z University of Galway i McMaster University. ponadto picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie również zwiększa ryzyko udaru.
Migrena to trzecia najczęstsza choroba na świecie, dotykająca około 1 na 7 osób. Bardziej rozpowszechnione niż cukrzyca, padaczka i astma razem wzięte, migrenowe bóle głowy należą do najczęstszych i wyniszczających zaburzeń. Migreny są również związane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Diety takie jak Keto, Paleo i Atkinsa obfitują w posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, które często zawierają mało węglowodanów. Ta mieszanka może jednak również odpowiadać bakteriom Clostridioidium difficile.
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Odbijanie się jest powszechną funkcją organizmu, ale gdy nasila się do poziomu, który zakłóca codzienne życie, jest staje się zaburzeniem. Międzynarodowe statystyki podają, że około 1 proc. dorosłych doświadcza takich problemów.
Globalna zmiana klimatu sprawia, że ekstremalne fale upałów stają się coraz powszechniejsze na całym świecie, a badania epidemiologiczne pokazują, że upał zabija więcej kobiet niż mężczyzn. Teraz odkryto, dlaczego tak się dzieje.
W Cleveland Clinic zidentyfikowało pochodzące z diety metabolity jako główne czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u ludzi przed sześćdziesiątką, zwłaszcza dotyczy to związków z czerwonego i przetworzonego mięsa.
W Wielkiej Brytanii opracowano Green Social Prescribing, czyli praktykę wspierania osób z problemami ze zdrowiem psychicznym za pomocą aktywności na łonie natury. Skierowania zazwyczaj pochodzą od lekarzy rodzinnych, zespołów zdrowia psychicznego lub pracowników socjalnych, ale ludzie mogą również zgłaszać się sami. Istnieje wiele różnych rodzajów działań i terapii tego rodzaju, w tym ochrona środowiska, ogrodnictwo ćwiczenia lub terapie słowne na świeżym powietrzu.
Choć nasza wiedza na temat odżywiania znacznie się poszerzyła w ostatnich czasach, niewiele związanych z nią kwestii wprowadza w zakłopotanie i dzieli ekspertów tak, jak azotany. Przez długi czas związki te traktowano z rezerwą, a poprzednie badania wykazały, że mogą być potencjalnie powiązane z rozwojem raka. Później jednak odkryto, azotany w diecie mają również różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami serca, demencją i cukrzycą.