Liczba wyników: 12168
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Wraz z wiekiem zmienia się ilość i jakość chrząstki stawowej, co może prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów. Powoduje ona ból i sztywność stawu, a następnie zniekształcenie jego kształtu i ograniczenie ruchomości. Na zdjęciach radiologicznych, zmiany zwyrodnieniowe, stwierdzić można u ok. 60% osób po 60. roku życia.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić?
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Są naszą wizytówką. Warto więc poświęcić im tyle uwagi, co skórze twarzy. Jak zadbać o zdrowy wygląd dłoni?
Utrata chromosomu Y w krwinkach wraz z upływem czasu jest jednym z czynników uważanych za przyczynę krótszego życia mężczyzn. Teraz naukowcy odkryli, że mężczyźni o najwyższym stopniu utraty chromosomu Y we krwi zachorowują na Alzheimera tak często jak to osoby z genami sprzyjającymi rozwojowi tej choroby.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla dla wielu funkcji organizmu, m. in. potrzeba ich dla procesu metabolizowania składników odżywczych, wspomagania pracy układu nerwowego, dobrego stanu skóry, syntezy serotoniny i noradrenaliny, tworzenia krwinek, etc. Niektóre leki oraz dolegliwosci zaś mogą powodować zmniejszenie poziomu tych witamin, a nawet prowadzić do ich niedoborów.
Niskotłuszczowe diety nie pomagają w walce z nadwagą i otyłoscią, bo niedostatek kalorii z takiego niemal beztłuszczowego jadłospisu skutkuje częstszym sięganiem po słodkie produkty.
Nie musisz być palaczem, by dym ci zaszkodził. Przebywanie w otoczeniu kogoś, kto pali, jest niebezpieczne dla zdrowia - może grozić m. in. przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP, ang. COPD).
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu