Liczba wyników: 827
27 czerwca na rynku łódzkiego Centrum Handlowo - Rozrywkowego Manufaktura odbędzie się szósta edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza ta to międzynarodowy pokaz sztuki kulinarnej i ogólnopolski konkurs dla restauratorów na najlepszą potrawę.
Witamina D jest jedną z niewielu witamin wytwarzanych przez ludzki organizm. Powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Wraz z dietą bogatą w wapń oraz regularną aktywnością fizyczną jest skutecznym środkiem w profilaktyce osteoporozy.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w 2008 roku przeprowadziła 54147 kontroli. Stwierdzono, że 9,4% skontrolowanych partii wyrobów posiadało jakość niezgodną z przepisami o jakości handlowej oraz z deklaracją producenta, a 35% artykułów było nieprawidłowo oznakowanych.
Wiosną czy latem częściej myślimy o diecie. Niestety „ślepo" dążąc do celu staramy się iść po linii najmniejszego oporu, działając jednocześnie na własną szkodę. Drastyczne rozwiązania i drakońskie diety przynoszą co prawda szybkie rezultaty, ale należy pamiętać, że w dłuższej perspektywie mogą odbić się negatywnie na naszym zdrowiu...
Kuchnia hiszpańska uważana jest za najlepszą kuchnię śródziemnomorską. Do jej powstania przyczynili się Fenicjanie, Kartagińczycy, Grecy, Rzymianie i Arabowie. To właśnie dzięki ich wpływom, a także różnorodności geograficznej poszczególnych regionów Półwyspu Iberyjskiego, jest tak niezwykle bogata.
Słoneczna pogoda, piękna sceneria i relaks mogą pomóc, ale to głównie dieta sprawia, że stan zdrowia podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym może się znacznie poprawić, piszą eksperci sagazone.
Wiosna niesie za sobą ponad czterokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych, niż jesień. Co robić, aby wzmocnić układ immunologiczny i ograniczyć możliwość wiosennego przeziębienia?
Polacy są bardzo przywiązani do tradycji. Nawet ci, którzy nie czują się związani z Kościołem, zwykle spędzają Wielkanoc, jak nakazuje zwyczaj - przy uroczystym śniadaniu, na którym podaje się biały barszcz, poświęcone uprzednio jajka, białą kiełbasę. Rodzima tradycja jest dobrze znana, chętnie wypełniamy rytuały i kultywujemy zwyczaje, jak jest jednak z wiedzą o sposobie spędzania Świąt za granicą?
Kiedy po długim okresie zimowej zawiei za naszym oknem pojawia się pierwsza oznaka wiosny - to jest to znak, że wraz z uśpioną naturą i ty budzisz się do życia. Pierwsze promienie wiosennego słońca sprawiają, że zrzucamy grube czapki, kurtki i swetry. W szafie ląduje zimowy kożuch, szal i rękawiczki. Jesteśmy już lżejsze o kilka kilogramów odzieży, co jednak zrobić z tymi, które nagromadziły się w naszym organizmie przez długą i ponurą zimę?
Możemy wiele zrobić, by długo cieszyć się zdrowym sercem, jednak nasza wiedza w tym zakresie jest wciąż niewystarczająca. Warto mieć świadomość, co nam szkodzi, a co pomaga.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami