Liczba wyników: 3112
Ryzyko zawału serca wzrasta nawet 8,5 razy w ciągu dwóch godzin po wybuchu gniewu.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Leki mogą nie przynosić oczekiwanych skutków lub wywoływać niepożądane efekty, jeśli nie zażywa odpowiednio. Sprawdź, jakie błędy najczęściej popełniamy przy przyjmowaniu medykamentów.
Ludzie sędziwi spokojniej odchodzą we własnym domu lub w domu opieki niż w szpitalu, mówią eksperci z University of Cambridge.
Uczeni z Uniwersytetu Otago mają nadzieję, że proste badanie wzroku pozwoli na zdiagnozowanie najwcześniejszych stadiów "chorób wieku podeszłego" przed wejściem przez pacjentów w seniorski wiek.
Ludzie, którzy doświadczyli nasilonego stresu, lęku i depresji na początku pandemii, byli bardziej narażeni na zachorowanie na COVID-19.
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Grzyby mają wiele prozdrowotnych zalet. Nie tylko obniżają ryzyko zachorowania na raka i przedwczesnej śmierć, ale mogą też korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, mówią eksperci z Penn State.
Podwyższone tętno spoczynkowe w starszym wieku może być czynnikiem ryzyka demencji, mówią pracownicy Karolinska Institutet w Szwecji
Szacuje się, że do 2050 roku nawet 152 milionów ludzi na całym świecie będzie zmagało się z chorobą Alzheimera. Jak dotąd, nie istnieją leki, które znacząco wpływałyby na zapobieganie lub odwracanie zaburzeń funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów pokazuje jednak, że dbałość o odpowiedni styl życia i osłabianie ryzyka naczyniowego ma korzystny wpływ na ogólną sprawność poznawczą.