Liczba wyników: 2150
Wśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
W przypadku osób w średnim wieku z nadciśnieniem, wzrost ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej może wskazywać zwiększone ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Wielu ludzi zmaga się z poważnym zmęczeniem psychicznym, które określa się jako „spowolnienie" lub „zamglenie umysłu". Jak się okazuje, wpływ na to może mieć stan zapalny - negatywnie oddziałuje na gotowość mózgu do osiągnięcia i utrzymania stanu czujności.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Sprawdzono wpływ suplementacji żelazem na atrofię mięśni szkieletowych u pacjentów z nowotworem i cierpiących na inne choroby wyniszczające. Odkrycia rzucają światło na mechanizmy wyniszczające u ludzi z zaawansowanym stadium raka, u których skrajny zanik mięśni szkieletowych, zwany ogólnie kacheksją, sięga 80 proc.
Wolontariat w późnym wieku ma związek z lepszymi funkcjami poznawczymi - w szczególności lepszą funkcją wykonawczą i pamięcią epizodyczną.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Opracowanie leków, które uwalniają niewielkie ilości gazowego siarkowodoru (H2S) może pomóc ludzie dłużej żyć w zdrowiu.