Liczba wyników: 6582
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo skorygowało wniosek do Urzędu Regulacji Energetyki o zatwierdzenie podwyżek cen gazu. W ramach korekty wniosku nastąpiło ograniczenie skali planowanej podwyżki hurtowych cen gazu z 10,2 do 8 procent. Zmieniona taryfa, po zatwierdzeniu przez prezesa URE, obowiązywałaby od 1 września do 31 grudnia 2006 r.
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Aloes to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w medycynie na całym świecie. Pochodzi z Afryki Wschodniej i Południowej, ale obecnie uprawia się go w wielu różnych miejscach na całym świecie, ponieważ nie ma dużych wymagań co do warunków zewnętrznych. Liście aloesu zawierają duże ilości półprzezroczystego żelu, który wykazuje różnorodne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zawiera on 98 proc. wody, ale i rozmaite aminokwasy, witaminy A, B, C i E, minerały, jak również enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe - ogółem ponad 200 czynnych biologicznie związków. Stąd jego zastosowanie jest wielorakie - spójrz, do czego można go wykorzystać.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Unia Europejska zdążyłą nas przyzwyczaić do zmian w określeniach handlowych niektórych produktów, których nazwy ukształtowały się w języku polskim na podstawie innych przesłanek i zasad aniżeli w zachodnich krajach europejskich. Musimy też przyjąć sformułowania, które dopasowuje się, nawet wbrew logice, do określonych doraźnych potrzeb merkantylnych. Takim przykładem jest zaliczenie ślimaka do grupy ryb śródlądowych, aby można było dotować jego hodowlę, czy też marchwi do owoców, aby można produkować z niej dotowane dżemy. Teraz i naturalna woda mineralna może nie mieć składników mineralnych i być produkowana ze zwykłej wody.
Do zagranicznej podróży warto dobrze się przygotować. W trakcie wyjazdu będą czekały na nas bowiem nie tylko przyjemności, ale również pewne zagrożenia jak np. kieszonkowcy. Eksperci radzą, aby nie trzymać całej gotówki w jednym miejscu. Nie warto także nosić przy sobie jej dużej ilości. Jeśli nie wybieramy się w miejsca, w których nie ma bankomatów to najlepiej zabrać tyle, ile jest nam potrzebne na podstawowe potrzeby oraz wyposażyć się w kartę płatniczą.
Urodził się w Betlejem, ale nazwany został Jezusem z Nazaretu, tu bowiem archanioł Gabriel miał zwiastować Maryi, że urodzi syna Boga, tu wraz z matką i świętym Józefem dorastał ten, którego miliony chrześcijan uważają za Zbawiciela. Jakim dziś jawi się Nazaret? Ile pozostało w tym mieście z osady, w której wychowywał się Jezus? Oto relacja z krótkiej, spontanicznej, niezorganizowanej wyprawy do Nazaretu.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
Ponad 60 procent Polaków uważa, że otyły pracownik jest leniwy, ale jednocześnie według 46 proc. ankietowanych, otyłych pracowników cechuje uczciwość - dane te pochodzą z raportu społecznego przeprowadzonego przez PBS DGA na zlecenie organizatorów programu „Chitinin Extra. Lżej w pracy”.
Polacy na ogół uważają, że odżywiają się zdrowo - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Nic dziwnego, skoro zdecydowana większość zaczyna dzień od śniadania, zazwyczaj jada przynajmniej trzy posiłki dziennie, na obiad wraca do domu i nie stołuje się w barach i restauracjach szybkiej obsługi ani nie kupuje zbyt często w sklepach gotowych dań. Trochę zastanawiające jest zatem, skąd wśród ankietowanych wzięło się ponad 35% osób z nadwagą i ponad 15% otyłych. Być może ważniejsze od tego, ile jedzą, jest to, co jedzą. A kuchni polskiej nie można mimo wszystko nazwać niskokaloryczną.