Liczba wyników: 2649
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Starzenie się jest nieuniknionym procesem biologicznym, który powoduje m. in. widoczne zmiany w wyglądzie włosów. Teraz opisano unikalne cechy starzenia się włosów wśród różnych grup etnicznych.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Aktywność fizyczna w późniejszym życiu może być prawie tak samo korzystna dla przedłużenia życia, jak wykonywanie ćwiczeń od wielu lat.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Ludzie po udarze, którzy spacerują lub uprawiają ogródek przez co najmniej trzy godziny tygodniowo lub jeżdżą na rowerze przynajmniej dwie godziny, mogą mieć o 54 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Godziny pracy odbiegające od naturalnego zegara biologicznego danej osoby przekładają się na wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia