Liczba wyników: 2255
Poziom aktywności fizycznej jest dokładną metodą przewidywania ryzyka śmierci w danym okresie. Takie dane pozwalają oszacować zagrożenie precyzyjniej niż inne czynniki ryzyka, np. palenie papierosów, czy historia chorób.
Jeśli masz przemożną chęć na sięgnięcie po coś słonego lub słodkiego, lub „dręczy" cię apetyt na jakiś konkretny produkt, być może twój organizm daje znać, że czegoś potrzebuje, albo na coś choruje. Sprawdź, co może oznaczać silna ochota na dane jedzenie.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Jeżeli poziom glukozy we krwi jest wyższy niż normalnie, może to oznaczać stan przedcukrzycowy, czyli stadium poprzedzające cukrzycę, w którym nie występują wszystkie objawy charakterystyczne dla cukrzycy, ale oznaczający wysokie zagrożenie tą chorobą. Badania pokazują, że odpowiednie zmiany w stylu życia pomogą powstrzymać rozwój choroby.
Kawa już od dawna jest uważana za jeden ze zdrowszych napojów, teraz do długiej listy korzyści z jej picia należy dopisać dbałość o mikroflorę jelitową.
Im więcej produktów boagtych w tłuszcze trans jesz, tym wyższe dotyczy cię ryzyko rozwoju demencji.
Uczeni postanowili sprawdzić, czy genetyczne związane z bezsennością mają też wpływ na wyższe zagrożenie chorobami serca i udarem mózgu.
Chyba wszyscy już wiedzą, że dosładzane napoje nam nie służą - zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że także naturalnie słodkie napoje mogą sprzyjać wspomnianej chorobie.
W przypadku osób cierpiących na nadciśnienie lub cukrzycę długość snu jest szczególnie istotny wskaźnikiem zagrożenia zdrowia i życia.
Zawał może objawiać się na różne sposoby i kiedy symptomy występują stopniowo, pacjenci często zwlekają ze zwróceniem się o pomoc medyczną, co zwiększa ryzyko śmierci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami