Liczba wyników: 1337
Miłośników aktywnego trybu życia oraz uprawiania różnych sportów przybywa w Polsce z roku na rok. Widać to zwłaszcza na wiosnę, kiedy po zimowej przerwie ludzie chcą zrzucić dodatkowe kilogramy, nacieszyć się słońcem lub spędzić aktywnie czas z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jendka ie każdy sposób uprawiania ćwiczeń ruchowych jest korzystny dla naszego organizmu.
Kolejne badania potwierdzają - dieta śródziemnomorska pomaga zachować funkcje mózgu i zapobiega osłabieniu zdolności poznawczych. Jest w tym szczególnie skuteczna, gdy zawiera duże ilości oliwy z oliwek oraz mieszankę orzechów.
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?
Amerykańscy uczeni odkryli związki, które zatrzymują produkcję białka o nazwie beta amyloid, substancji mającej udział w rozwoju choroby Alzheimera.
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Masz pracę, która wymaga wysiłku intelektualnego? Doceń to, bo dzięki niej możesz liczyć na zmniejszenie ryzyka demencji w starszym wieku.
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Pamiętaj, że ryba jest świetnym wyborem. To produkt, którego zalety dla zdrowia trudno przecenić. Chroni też przed wieloma chorobami.
Włoskie badania odkryły mechanizm odpowiadający za to, że nadmiar szkodliwego tłuszczu, takiego jak olej palmowy, może powodować cukrzycę w wyniku zniszczenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę.
Wcześniejsze badania wykazały, że zanieczyszczenie powietrza, nawet umiarkowane, może zwiększyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Teraz przeprowadzono testy, z których wynika, że może prowadzić do mikroudarów i upośledzać funkcje poznawcze.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.