Liczba wyników: 11781
Polska Akademia Filmowa opublikowała wstępną listę filmów, które będą mogły walczyć o Polskie Nagrody Filmowe Orły w 17. edycji konkursu.
Pracownicy służby zdrowia w hrabstwie Livingston w USA odnotowali zwiększoną ilość przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu C. Uważają, że o wiele więcej osób jest nieświadomych zakażenia, szczególnie dotyczyć to może ludzi z pokolenia baby boomers.
W naszym kraju na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) cierpi co dziesiąty Polak po 40. roku życia. Aż 80 procent przypadków schorzenia to wynik palenia tytoniu. Nadal mamy niewielką wiedzę na temat POChP – ośmiu na dziesięciu chorych nie ma świadomości swojego stanu. Prof. Andrzej M. Fal, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie opowiada, jak rozpoznać i bronić się przed tą groźną chorobą.
Jak wynika z nowych badań, aspekty genetyczne nie stanowią głównych wskaźników długowieczności.
W najbliższą niedzielę 23 listopada o godzinie 14:00 w Teatrze Żydowskim w Warszawie odbędzie się spotkanie w ramach cyklu „Mistrzowie czytają”. Tym razem wystąpi Włodzimierz Press, znany z roli Grigorija w serialu „Czterej pancerni i pies”, który zinterpretuje dzieła Icchaka Lejbusza Pereca.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Nie musisz liczyć kalorii, by zadbać o swoje zdrowie - wystarczy, że zastosujesz dietę śródziemnomorską.
Dziś w Warszawie zmarła Jadwiga Piłsudska-Jaraczewska, córka Józefa Piłsudskiego. Miała 94 lata.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Seniorski wiek nie powinien oznaczać siedzenia na kanapie w ulubionym szlafroku. Najzdrowiej (zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym) starzeją się ci, którzy nie stronią od aktywności fizycznej i wyzwań dla umysłu.