Liczba wyników: 9211
Dziś na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się konferencja inaugurująca największy w Polsce projekt edukacyjny „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Realizatorem projektu jest Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie. Przedsięwzięcie finansowane jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, a jego całkowity koszt wyniesie ponad 16 mln zł. Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.
Jak szukać inspiracji i skąd brać pomysły na dobre teksty? Jak przeprowadzić wywiad, jak zrobić poruszający reportaż? Jak pokonać tremę i znaleźć własny, niepowtarzalny styl? Tego wszystkiego dowiedzą się uczestniczki bezpłatnych warsztatów pisarsko - dziennikarskich, które rozpoczynają się w czerwcu w Fundacji Feminoteka.
Zaburzenia odżywiania nieproporcjonalnie częściej dotykają nastoletnich dziewcząt i młodych kobiet, ale nie każdy, kto cierpi na dolegliwości takie jak anoreksja lub bulimia pasuje do tego opisu. Dojrzałe panie również doświadczają tych wyniszczających organizm chorób.
Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.
43 proc. Polaków wie, że zgaga i refluks to nie to samo. Jednocześnie 40 proc. ankietowanych nie potrafiło określić czy są to pojęcia tożsame a 17 proc. traktuje je wymiennie – wynika z badania TNS OBOP.
Lampa z nieprawidłowo podłączonym uziemieniem, suszarka do włosów z roztapiającą się obudową – to niektóre produkty zakwestionowane w wyniku ogólnopolskiej kontroli sprzętu elektrycznego przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. W ubiegłym roku kontrolerzy IH odwiedzili 757 sklepów, supermarketów i hurtowni. Badaniom poddano m.in. sprzęt AGD i RTV, oprawy oświetleniowe, lampki choinkowe, przedłużacze oraz urządzenia biurowe.
Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak ataki serca i udary mózgu u osób z zespołem metabolicznym.
Kobiety po siedemdziesiątce mogą przedłużyć swoje życie dzięki spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców, a także regularnym ćwiczeniom. Takie wnioski płyną z badań opublikowanych w Journal of the American Geriatrics Society, które zostały przeprowadzone przez uczonych z John Hopkins University i University of Michigan.
Spędzanie czasu poza domem w pracy czy szkole są najczęstszymi powodami do jedzenia poza domem dla Polaków, według najnowszego badania przeprowadzonego na potrzeby raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014”. Jako ulubioną respondenci wskazywali polską kuchnię, ale najszybciej rozwijają się sieci barów szybkiej obsługi oraz pizzerie wpływając na zmianę przyzwyczajeń konsumentów.
Zaburzenia erekcji (ED, od ang. Erectile Dysfunction) są definiowane jako problem z uzyskaniem oraz utrzymaniem erekcji zapewniającej odbycie satysfakcjonującego stosunku płciowego.