Liczba wyników: 2135
Lęk to jedno z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego i częściej dotyka kobiety, szczególnie kobiety w średnim wieku. Jakkolwiek bywa powodowany wieloma czynnikami, nowe badanie wskazuje, że ilość tłuszczu w okolicach talii może zwiększać ryzyko jego rozwoju.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Siedmioro na dziesięcioro respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe. Badanie dorosłych amerykańskich American Heart Association i sprawdza, jaką rolę odgrywa COVID-19 w prowadzeniu pełnego, swobodnego życia.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Warto zadbać o swoje psychiczne samopoczucie, nie tylko ze względu na poprawę jakości życia, ale też lepszą troskę o zdrowie fizyczne.
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, zapobieganie i leczenie chorób niezakaźnych zostało poważnie zakłócone od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19. Takie skutki są globalne, ale najbardziej uwidaczniają się w krajach o niskich dochodach.
Zawarte w kawie związki mogą skutecznie działać przeciw otyłości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami