Liczba wyników: 2808
Stworzenie szczepionek przeciwko niektórym chorobom zakaźnym i upowszechnienie ich stosowania od dziesięcioleci uznaje się za jedno z największych osiągnięć ludzkości. Szczepionki chronią przed chorobami czasem pozornie banalnymi, ale obciążonymi groźnymi powikłaniami, takimi jak grypa, odra, ospa wietrzna, krztusiec, świnka, itp. Szczepionka może dziś ochronić nawet przed zachorowaniem na raka, wywoływanego infekcją wirusem brodawczaka ludzkiego. Dzięki szczepieniom udało się całkowicie wyeliminować ospę prawdziwą, a kilka kolejnych chorób może zniknąć ze światowych meldunków epidemiologicznych w niedalekiej przyszłości.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Nie od dziś wiemy, że zbyt duża ilość soli w diecie ma związek z nadciśnieniem. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne zagrożenia: nadmierna dawka tej przyprawy może też niekorzystanie działać na pracę mózgu i zaburzać pamięć.
Zewnętrzne formy finansowania takie jak kredyty i pożyczki od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Choć te terminy często używane są zamiennie, to różnice między nimi są na tyle znaczące, iż w konsekwencji wpływają na ostateczny całokształt danego finansowania. Czym zatem jest pożyczka, a czym kredyt?
Drzemka w ciągu dnia pomaga „naładować baterie" i mieć dostatecznie dużo energii w późniejszych godzinach. Okazuje się, że ma też określony wpływ na nasze zdrowie - pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Wraz z upływem czasu zmienia się wrażliwość na emocje. Badacze z McLean Hospital w Belmont mówią, że osoby w młodszym wieku bardziej koncentrują się na negatywnych emocjach, starsi zaś są wrażliwsi na te pozytywne.
Udary to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci związanych z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi. Są groźne u ludzi w każdym wieku, ale jeśli wystąpią relatywnie wcześnie, zagrożenie dla życia jest bardzo wysokie. Udary u osób w średnim wieku częściej są śmiertelne niż u staruszków.
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.
Metabolizm zmienia się zarówno w związku z poziomem aktywności fizycznej, jak i upływem czasu. Ma to znaczenie dla naszych wysiłków zachowania odpowiedniej sylwetki, bo spowolniona przemiana materii oznacza problemy z wagą.