Liczba wyników: 2780
Drzemka w ciągu dnia pomaga „naładować baterie" i mieć dostatecznie dużo energii w późniejszych godzinach. Okazuje się, że ma też określony wpływ na nasze zdrowie - pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Wraz z upływem czasu zmienia się wrażliwość na emocje. Badacze z McLean Hospital w Belmont mówią, że osoby w młodszym wieku bardziej koncentrują się na negatywnych emocjach, starsi zaś są wrażliwsi na te pozytywne.
Udary to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci związanych z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi. Są groźne u ludzi w każdym wieku, ale jeśli wystąpią relatywnie wcześnie, zagrożenie dla życia jest bardzo wysokie. Udary u osób w średnim wieku częściej są śmiertelne niż u staruszków.
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.
Metabolizm zmienia się zarówno w związku z poziomem aktywności fizycznej, jak i upływem czasu. Ma to znaczenie dla naszych wysiłków zachowania odpowiedniej sylwetki, bo spowolniona przemiana materii oznacza problemy z wagą.
Nieestetyczne wypukłości na nogach to żylaki. Pojawiają się głównie wtedy, gdy mamy siedzący lub stojący tryb pracy lub predyspozycje genetyczne. I choć przeważnie na tę przypadłość cierpią kobiety, to problem ten dotyka również mężczyzn w późniejszym wieku.
Kobiety marzą o nieskazitelnej, świeżej cerze, mocnych lśniących włosach i niełamliwych paznokciach. Jednak o piękno trzeba zadbać także od środka, dostarczając organizmowi odpowiednich witamin i minerałów.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Sposób żywienia każdego z nas jest determinowany przez wiele czynników, począwszy od wyniesionych z rodzinnego domu tradycji i zwyczajów, skończywszy na indywidualnych upodobaniach. Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?