Liczba wyników: 1495
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Niewielkie zmiany w codziennej diecie sprawią, że o wiele łatwiej odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zamień niektóre produkty na takie, które równie dobrze smakują, a pomogą zrzucić nadmiar kilogramów.
Antybiotyki są najprostszym i najczęściej polecanym przez lekarzy sposobem na nasze choroby, niestety leki te bardzo wyniszczają nasz organizm, zwłaszcza florę bakteryjną jelit. Jej odbudowa to czasochłonny proces, który może trwać wiele miesięcy. Jak wspomagać go dietą, na co zwrócić szczególną uwagę i czego w tym czasie unikać?
Nowotwory są powszechną chorobą, stanowią drugą przyczynę śmierci na świecie, tuż po chorobach sercowo-naczyniowych. Narosło wokół nich też wiele mitów. Jedni uważają, że raka może wywołać stres, inni są przekonani, że alkohol nie ma nic wspólnego z jego rozwojem. Przekonania na ten temat ujawnia sondaż Roy Morgan International e Gallup International dla Międzynarodowej Unii Walki z Rakiem.
90 minut przed telewizorem (plus przerwa) i kolejne 1,5 godziny w nieodległym czasie (wszak codziennie rozgrywa się kilka meczów) mogą skutkować różnymi dolegliwościami. Zobacz, jakie problemy wywołuje długie kibicowanie.
Wysokie temperatury powodują, że część osób zamiast korzystać z pogody zamyka się w domach. Właśnie w domowym zaciszu ochłody szuka wiele starszych osób. Okazuje się, że niepotrzebnie, gdyż odpowiedni strój oraz to co zjemy może spowodować, że spędzenie czasu na świeżym powietrzu będzie o wiele przyjemniejsze. O czym warto pamiętać?
W XXI wieku urządzenia cyfrowe są obecne na każdym kroku. Spędzamy przed ekranami telewizorów, monitorów, laptopów i smartfonów właściwie całe dnie, a technologia towarzyszy nam nie tylko w pracy i szkole, ale także w czasie wolnym, przeznaczonym na relaks i odpoczynek. Coraz młodsze dzieci potrafią obsługiwać komórki, młodzież nie opuszcza cyberświata ani na chwilę, dorośli zaś funkcjonują między komputerem w pracy, nawigacją w samochodzie, a wieczornym odpoczynkiem przed TV w domu. A cenę za postęp technologiczny płaci wzrok.
Coraz częściej spędzamy weekendy, a nawet cały urlop na rowerze, kajaku, żaglówce, czy wędrując pieszo. Z reguły nie wymaga to specjalnego programu żywieniowego, o ile nasza codzienna dieta jest prawidłowa, a więc zawiera potrzebne makro- i mikroskładniki oraz witaminy. Niezależnie od formy aktywnego wypoczynku podstawowe zasady zdrowego odżywiania są podobne. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, aby uczucie głodu czy brak energii nie przeszkodziły nam w czerpaniu przyjemności z wyjazdu?
Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.
Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami