Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Mężczyźni, którzy są bardziej aktywni fizycznie, cechują się lepszymi funkcjami seksualnymi.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Antybiotyki mogą sprzyjać cukrzycy typu 2. Jak wynika z badań z udziałem ponad 1 miliona osób, częste stosowanie tych leków może spowodować zmiany w składzie bakterii jelitowych.
Osoby cierpiące na ból pleców w dolnym odcinku, które palą, piją, są w depresji lub dotyczy ich otyłość, mogą złagodzić tę dolegliwość poprzez wprowadzenie pewnych zmian w stylu życia, sugerują nowe badania.
Uczucie zmęczenia, brak łaknienia, migreny, senność i apatia - to główne objawy zakwaszenia organizmu, które często mylimy z innymi dolegliwościami. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa to problem wielu osób. Jak zapewnić organizmowi równowagę, aby zapobiec kłopotom ze zdrowiem? Warto postawić na odpowiednią dietę.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Przyczyn zmienności kobiecych nastrojów upatruje się głównie w żeńskich hormonach płciowych. Jest w tym dużo racji - za zły nastrój, płaczliwość, trudności w opanowaniu emocji odpowiadają właśnie one. Dlaczego organizm kobiecy w większym stopniu niż męski jest uzależniony od gospodarki hormonalnej?
Od jakiegoś czasu ciągle mówi się o epidemii otyłości, która ma fatalny wpływ na zdrowie i jakość życia, tymczasem okazuje się, że niemniej problemów przydaje poczucie osamotnienia, mówią badacze.
Oksytocyna, tzw. hormon miłości, może wpłynąć na zmniejszenie ilości przyjmowanych codziennie kalorii.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.