Liczba wyników: 5541
Chociaż stymulujące umysł czynności i doświadczenia życiowe mogą poprawić funkcje poznawcze, w tym pamięć, stres zaburza tę korzystną relację.
Przy przyjmowaniu leków przeciwpsychotycznych, które blokują receptory dopaminy w mózgu, warto stosować także medykamenty, które powstrzymują te pierwsze przed blokowaniem takich receptorów w trzustce. To pomoże ograniczyć metaboliczne skutki uboczne, w tym zaburzoną kontrolę poziomu cukru we krwi lub dysglikemię.
Stosowanie diety złej jakości może prowadzić do zmian w mózgu, które są powiązane z depresją i stanami lękowymi.
W dobie smartwatchów monitorowanie ilości kroków nigdy nie było łatwiejsze. Jak się okazuje, zarówno cele związane z ćwiczeniami opartymi na krokach, jak i tymi ocenianymi na podstawie czasu, są w równym stopniu powiązane z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i chorób układu krążenia.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.
Szeroka gama napojów gazowanych, cukierków i wypieków sprzedawanych na całym świecie jasno pokazuje, że ludzie uwielbiają słodycze. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości białego cukru stołowego lub sztucznego słodzika może prowadzić do problemów zdrowotnych. Jako lepsze rozwiązanie naukowcy z ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry przedstawiają niskokaloryczną mieszankę, która jest równie słodka jak cukier stołowy i sprzyja dobrym mikrobom jelitowym.
Posiadanie różnych grup przyjaciół poprawia samopoczucie i spójność społeczną.