Liczba wyników: 2844
Kwas acetylosalicylowy to uznany, bezpieczny i niedrogi lek, który od wielu lat jest powszechnie stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, a niegdyś częściej przyjmowany na ból i gorączkę. Jego stosowanie było bardzo popularne podczas pandemii tzw. grypy hiszpańskiej w 1918 roku. Badania pokazały, że wspomniany farmaceutyk, oprócz dobrze znanych efektów przeciwzapalnych, może wpływać na wrodzoną i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, pomagając ludzkiemu układowi odpornościowemu zwalczać niektóre infekcje wirusowe.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Nadciśnienie przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych u osób i w średnim, i w starszym wieku.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Jeden z podtypów astmy u dorosłych może powodować większą podatność na grypę i wywoływać niebezpieczne mutacje tej choroby.
Jeśli często zmagasz się z zaparciami, musisz mieć na uwadze wyższe ryzyko chorób nerek, ostrzegają lekarze.
Drobne cząsteczki zanieczyszczeń powietrza mogą mieć szereg skutków dla zdrowia, a ekspozycja na ich wysokie stężenia jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Nowe badania prowadzone przez medyków z Massachusetts General Hospital (MGH) pokazują, że cząstki te są szkodliwe dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego - aktywują produkcję komórek zapalnych w szpiku kostnym, co prowadzi do zapalenia tętnic.
Środki mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się COVID-19, takie jak noszenie masek i dystans społeczny, są skutecznym narzędziem w walce z pandemią. Jednak nie tylko - takie zachowanie znacznie zmniejszyło również częstość występowania wielu innych chorób, w tym grypy i infekcji syncytialnym wirusem oddechowym (respiratory syncytial virus, RSV). Niestety, być może tylko czasowo.
Preparaty z tymiankiem mogą być skuteczniejsze w leczeniu trądziku skórnego niż kremy na receptę, mówią eksperci z Leeds Metropolitan University.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.