Liczba wyników: 3767
Od wieków korzeń imbiru stosowany był jako naturalny środek na różne dolegliwości, takie jak przeziębienia i rozstrój żołądka. Teraz naukowcy z University of Georgia odkryli, że dołączenie imbiru do codziennej diety zmniejsza ból mięśni wywołany ćwiczeniami.
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Jedna na dwie osoby w wieku powyżej 65 lat i starsze ma niższe niż optymalne poziomy witaminy D we krwi. Co więcej, jeden na czterech seniorów cechuje się niedostatkiem witaminy B12, mówią wieku badacze z Helmholtz Zentrum w Monachium.
Jeśli zwykle spodziewasz się najgorszego i koncentrujesz na tym, co negatywne, masz większe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiegokolwiek powodu. Chociaż nowe badania nie dowiodły wpływu optymizmu na długowieczność, pokazały, że negatywne nastawienie do świata realnie skraca życie.
Ludzie, którzy cierpią na długotrwały stres, mogą być też bardziej podatni na otyłość, wynika z badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Psychologowie odkryli kolejny powód, dla którego sen, nastrój i poziom stresu są ważne: wpływają na stopień, w jakim starsi ludzie czują, że mają kontrolę nad swoim życiem.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.