Liczba wyników: 3672
Regularne stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii.
Wiadomo, że choroby przyzębia lub dziąseł są czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego - grupy schorzeń nasilających ryzyko problemów z sercem i cukrzycy. Teraz odkryto, że zakażenie Porphyromonas gingivalis, bakterią wywołującą choroby dziąseł, poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego, powoduje zaburzenia metaboliczne mięśni szkieletowych, poprzedzające zespół metaboliczny.
Osoby dorosłe z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) są prawie trzy razy bardziej narażone na demencję niż ludzie bez tego zaburzenia.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Zbadano częstość występowania poważnych objawów fizycznych przez okres do dwóch lat po zakażeniu SARS-CoV-2. Najbardziej dotknięte były osoby, które przeszły ciężką infekcję COVID-19, najniższe ryzyko długiej formy choroby zaś odnotowano wśród pacjentów, którzy nigdy nie byli obłożnie chorzy.
Swędzenie to bardzo częsty objaw u pacjentów cierpiących na choroby skóry. Okazuje się, że taki symptom u pacjentów dermatologicznych ma istotne powiązania z kliniczną depresją, myślami samobójczymi i stresem.
Stosowanie antybiotyków, zwłaszcza antybiotyków o szerszym spektrum działania, może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease IBD) i jej podtypów, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Poza problemami z pamięcią i innymi zaburzeniami poznawczymi, większość osób chorych na chorobę Alzheimera cierpi również na problemy psychiczne. Nie było jasne, czy zaburzenia te powstają na skutek zmian tkankowych w mózgu, czy też stanowią reakcję psychologiczną na objawy poznawcze. Uczeni z Uniwersytetu w Lund wyjaśniają te zależności.