Liczba wyników: 11969
Słońce, plaża, wakacje i... czerniak. Nowotwór, którego widzimy, a nie reagujemy na czas. Do dyskusji na ten temat Maciej Kurzajewski zaprosił do studia programu „Świat się kręci” chirurga onkologa dra Łukasza Łebkowskiego, Monikę Brason oraz Marzenę Sienkiewicz - prezenterkę pogody TVP.
Beata Pawlikowska - podróżniczka, pisarka i dziennikarka obchodzi 50 urodziny.
Według wyliczeń Centrum Adama Smitha dzisiaj wypada Dzień Wolności Podatkowej. W teorii oznacza to, że od tego momentu Polacy zaczynają pracować na siebie, a nie na państwo. W ciągu 22 lat okres pracy tylko na zapłacenie podatków i danin skrócił się o trzy tygodnie.
Według badania globalnego obciążenia chorobami (Global Burden of Disease) odsetek utraconych zdrowych lat życia z powodu choroby wzrósł z 21 procent w 1990 roku do 31 procent w 2013 roku.
Dieta śródziemnomorska jest szczególnie dobra dla serca. Uczeni z Uniwersytetu Harokopio w Atenach przeprowadzili badania, z których wynika, że może zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o połowę.
W 2014 roku poniżej granicy ubóstwa skrajnego, czyli poniżej minimum egzystencji żyło w Polsce ok. 2,8 mln osób - podał Główny Urząd Statystyczny. W warunkach ubóstwa relatywnego zaś ok. 6,2 mln osób. Liczbę osób żyjących poniżej ustawowej granicy ubóstwa, czyli poniżej progu interwencji socjalnej szacuje się na ok. 4,6 mln.
Każdy z nas chce cieszyć się urokami lata. Wakacje w gronie rodziny lub przyjaciół to czas pełen wypoczynku i radości. To także świetna okazja do spróbowania specjałów lokalnej kuchni. Podpowiadamy, jak w obcym mieście znaleźć restaurację, w której nie przepłacając zjemy smacznie i zdrowo.
Gdy nadchodzi lato, wielu z nas ochoczo przystępuje do planowania wakacji i kompletowania plażowej garderoby. By dobrze czuć się we własnym ciele wykupujemy karnety na siłownie i przechodzimy na diety. Przygotowując nowe menu popełniamy jednak szereg błędów, jak choćby całkowita eliminacja tłuszczów z potraw. Jak zatem rozsądnie skomponować codzienne menu? O przepisie na idealną dietę opowiada specjalista psychodietetyki Kamila Koziara-Głośna.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Bilety do ZOO nie należą do najtańszych. Mimo to wielu Polaków przynajmniej raz w roku odwiedza ogrody zoologiczne. Cenimy takie miejsca za ich walory wypoczynkowe, dostarczanie rozrywki, ale także chcemy się w nich czegoś więcej dowiedzieć o otaczającej nas przyrodzie.