Liczba wyników: 10121
Testosteron jest odpowiedzialny za wiele czynności w organizmie człowieka, od budowania mięśni, przez libido, po wzrost włosów. Chociaż występuje u kobiet i mężczyzn, to tradycyjnie jest kojarzony z cechami męskimi. Teraz wydaje się jednak, że za testosteronem kryje się coś więcej, gdyż może sprzyjać prospołecznym zachowaniom.
Coraz większa liczba pacjentów zgłasza problem z błędnikiem. W niektórych przypadkach może być to rzadka choroba Ménière'a.
Nowe badania sugerują, że kobiety, które stosują hormonalną terapię zastępczą w początkowych etapach menopauzy, mogą mieć mniejsze ryzyko zawału serca, niewydolności serca lub śmierci.
Literacka Nagroda Nobla 2012 przypadła Mo Yan, chińskiemu literatowi, autorowi takich powieści, jak: „Kraina wódki", „Obfite piersi, pełne biodra", „41 bomb".
Jak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Neurology", przeciętny wiek osób, które doświadczyły udaru, spadł z 71 lat na przełomie 1993/4 roku do 69 w roku 2005.
Rządy na całym świecie muszą opracować metodę poradzenia sobie ze starzeniem się społeczeństw, informuje najnowszy raport ONZ.
15 października w warszawskim kinie Kultura odbędzie się uroczysta premiera zrekonstruowanego cyfrowo filmu "Zabij mnie, glino". Gośćmi wydarzenia będą twórcy, w tym scenarzysta i reżyser Jacek Bromski oraz aktorzy Piotr Machalica, Marek Barbasiewicz i Jadwiga Jankowska-Cieślak.
Jazda na rowerze jest w Polsce popularna mimo źle ocenianej infrastruktury rowerowej, braku poczucia bezpieczeństwa na naszych drogach oraz licznych innych kłopotów, na jakie skarżą się rowerzyści – wynika z sondażu CBOS. Na wsiach rower służy głównie jako środek transportu, w dużych miastach rower częściej służy do rekreacji.
Codzienne szybkie spacery i jogging mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 50%, wynika z nowych duńskich badań.
Pomidory mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Kluczowym czynnikiem zapobiegającym udarom wydaje się być silny antyoksydant likopen - substancja, która nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, informują fińscy uczeni.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią