Liczba wyników: 962
Sylwester nieodłącznie wiąże się ze wznoszeniem toastów. W efekcie dość łatwo stracić rachubę zaserwowanych drinków i rano cierpieć z powodu kaca. Oto kilka ważnych informacji na temat tego, jak raczyć się napojami wyskokowymi, by kolejnego dnia nie doświadczać z ich powodu bólu głowy.
Mózgi ludzi, którzy trenują, wydają się być mniej reaktywne wobec „kuszącej" żywności.
Powszechnie praktykowany sposób spędzania Bożego Narodzenia wiąże się ze spożywaniem nadmiernej ilości jedzenia i nierzadko raczeniem się alkoholem. To ostatnie zaś, jeśli pije się w nadmiarze, może skutkować zaburzeniami pracy serca.
Przedświąteczny klimat doskonale sprzyja kupowaniu. Handlowcy świetnie wykorzystują ten fakt, przygotowując w tym czasie specjalne oferty i mnożąc zabiegi, abyśmy wydali jak najwięcej. Warto jednak odczarować święta dla bezpieczeństwa domowego budżetu. Jakie magiczne sztuczki stosują czarodzieje z marketingu i handlowcy, abyśmy zapełniali koszyki w ich sklepach? Jak nie dać się zaczarować sprzedażowo-świąteczną magią?
Żelazo jest jednym z pierwiastków, które są nam niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Osoby, które mają słabą przyswajalną tego pierwiastka, wegetarianie, osoby zrzucające zbędne kilogramy czy kobiety z obfitym krwawieniem miesiączkowym, powinny przyjmować żelazo, aby zapobiegać anemii. Zalecany jest jednak rozsądek w suplementacji żelaza – może ono np. przyspieszać rozwój chorób nowotworowych.
Wysoki poziom sodu w niektórych lekach może podnieść ciśnienie krwi, a przez to zwiększyć problemy ze zdrowiem.
Kobiety po menopauzie regularnie sięgające po słodkie napoje mają wyższe ryzyko rozwoju zależnego od estrogenów raka endometrium typu I.
Naukowcy twierdzą, że bezrobotni mężczyźni wykazują więcej oznak stresu w DNA.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Co roku z powodu tego schorzenia umiera około 3 milionów ludzi (w Polsce ok. 14 tysięcy osób).
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami