Liczba wyników: 3393
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Ludzie, którzy doświadczyli nasilonego stresu, lęku i depresji na początku pandemii, byli bardziej narażeni na zachorowanie na COVID-19.
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Na początku stycznia ludzie często podejmują postanowienia noworoczne, na przykład planują lepiej się odżywiać lub częściej ćwiczyć - a potem tego nie dotrzymują. Dlaczego tak się dzieje?
Ludzie z otyłością, którzy dojeżdżają do pracy samochodem, mają o 32 proc. wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z osobami o normalnej wadze, które docierają do pracy na rowerze i pieszo.
Warto o siebie dbać, to chroni nie tylko nasze samopoczucie psychiczne, ale i fizyczne.
Wielu Europejczyków nie uważa przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia za szczególnie radosny czas i często czują się przygnębieni i zestresowani. Jedynie osoby religijne są wyjątkiem od tej reguły.
Starzenie się to szczęśliwsze doświadczenie, niż wielu ludzi sobie wyobraża - do takich wniosków doszli uczeni z Queen's University w Belfaście.
W ostatnim czasie opracowano sposoby mierzenia wieku biologicznego poprzez monitorowanie zmian w DNA, które zachodzą naturalnie wraz z wiekiem, ale występują w różnym czasie u różnych ludzi. Te „zegary epigenetyczne" okazują się lepszymi czynnikami określającymi długość życia i zdrowia niż wiek metrykalny. Odkryto, że przewlekły stres przyspiesza ten życiowy zegar.
Bez względu na pokonywany dystans, biegi wiążą się ze znacznie niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.