Liczba wyników: 938
Czy geny mają swój udział w większej oporności ludzi na substancje toksyczne? Na to wskazują wyniki nowych badań międzynarodowych. Badając mieszkańców argentyńskich wsi w Andach, na obszarze, na którym występuje wysokie stężenie arsenu w wodzie, naukowcy odkryli u nich prewalencję wariantu genu, który zapewnia skuteczny i mniej toksyczny metabolizm arsenu w organizmie w porównaniu do innych autochtonicznych grup zamieszkujących Amerykę Południową i Środkową. Pracując pod kierunkiem Uniwersytetu w Lund i Uniwersytetu w Uppsali, Szwecja, naukowcy po raz pierwszy zbadali, czy ludzie zamieszkujący określone regiony posiadają geny chroniące przed arsenem.
Polacy w miłości widzą wartości kulturowe i socjalne. Niemcy natomiast bardzo często dostrzegają w niej reprodukcję. Okazuje się także, że miłość łączona jest nie tylko z pięknym uczuciem, ale również z kwestiami gospodarczymi czy społecznymi – wynika z badania przeprowadzonego we wrocławskim wydziale Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej.
Polacy nie wykonują podstawowych badań profilaktycznych! Jak wynika z „Raportu na temat zdrowia Polaków”, który został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w 2011 roku, nie mierzymy regularnie ciśnienia, nie sprawdzamy poziomu cholesterolu ani cukru we krwi. Zgodnie z dawnymi przekonaniami idziemy do lekarza dopiero wtedy, kiedy coś nam dolega i kiedy nie pomagają żadne leki dostępne bez recepty. Dlaczego tak się dzieje? Przecież tak wiele kampanii społecznych uświadamia nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Diety wegetariańskie są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować stosowanie bezmięsnego menu, ale także ścisłą dietę wegańską, z której wyłączone są wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania się staje się coraz popularniejszy częściowo ze względu na prozdrowotne właściwości, częściowo w związku z wyznawaniem określonej ideologii. Poniżej kilka interesujących wiadomości dotyczących tej diety.
75% Polaków uważa, że najwięcej lęku wśród pacjentów wzbudzają choroby nowotworowe – wynika z raportu kampanii „Pozwól na wsparcie” Eksperci tłumaczą, skąd biorą się te obawy i dlaczego pomimo powszechności problemu, dla większości z nas rozmowa z osobą dotkniętą chorobą nowotworową należy do trudnych.
Nasze mózgi zalewane są informacjami dotyczącymi tego, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy jeść i czego potrzebujemy dla naszego zdrowia. Bardzo ważnym źródłem takich informacji są etykiety produktów spożywczych. Ale jak interpretować te informacje i w jaki sposób wpływają one na nasze decyzje dotyczące kupowania i spożywania produktów?
Codzienna pielęgnacja jamy ustnej jest jak walka zbrojna przeciwko bakteriom - wymaga wyposażenia we właściwy oręż i opanowania skutecznej techniki ofensywnej. Postaw na sprzęt oraz sprawdź, czy na pewno umiesz się nim posługiwać, a Twoim trofeum będzie piękny i zdrowy uśmiech. Pomyśl o nim 12 września w Światowym Dniu Higieny Jamy Ustnej.
Laura Jackson w swojej biograficznej książce „Freddie Mercury” niby nie podaje żadnych rewelacji, których nie znaliby fani zespołu Queen, ale przecież i tak trudno się od tej lektury oderwać.
Prędzej czy później dotyka ona każdego. Pojawia się około 40.roku życia i nie można jej zaradzić. Presbiopia, czyli utrata dobrego widzenia tego co znajduje się blisko oczu, to problem nawet najzdrowszego i najaktywniejszego 40-latka.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami