Liczba wyników: 9156
Większość Polaków jest zadowolona z aktualnego miejsca pracy, jednak trudna sytuacja na rynku pracy i rosnące bezrobocie przekładają się na obawy związane z bezpieczeństwem i stabilnością zatrudnienia - to wnioski z badania „Satysfakcja z pracy 2009", przeprowadzonego przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych (IIBR) oraz portal rekrutacyjny Pracuj.pl.
65% Polaków uważa, że ludzie otyli wyglądają nieestetycznie oraz że otyłość utrudnia osiągnięcie sukcesu, zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym - wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w ramach programu na rzecz zmiany złych nawyków polskiego społeczeństwa „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia".
Starsze kobiety, u których poziom witaminy D jest dostatecznie wysoki, są mniej narażone na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która może spowodować nieodwracalną utratę wzroku. Do takich wniosków doprowadziły niedawne badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Archives of Ophthalmology.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Picie mleka wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka piersi u kobiet - wynika z nowego badania przeprowadzonego na Loma Linda University Health.
Nowe badania przeprowadzone na North Carolina State University pokazały, że pozytywne nastawienie do starzenia się sprawia, że seniorzy są bardziej odporni na stresujące sytuacje.
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
Nowe badania potwierdzają dotychczasowe ustalenia: zaburzenia pracy układu krążenia w postaci migotania przedsionków zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nowe irlandzkie badania pokazują, że nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tzw. otyłość brzuszna, wiąże się z osłabieniem zdolności poznawczych ludzi po sześćdziesiątce.
„Gdy Polak głodny, to zły" - badania dowiodły, że to powiedzenie jest prawdziwe. Mało tego, dotyczy nie tylko nas, ale wszystkich innych narodów. Gniew związany z odczuwaniem głodu to realna emocja.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe