Liczba wyników: 4040
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Nowe badanie potwierdziły, że zdrowa dieta jest korzystna zarówno dla umysłu, jak i ciała. Jeśli jesz odpowiednie ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, możesz liczyć na niższe ryzyko depresji.
Nowe badania opublikowane w magazynie BMC Public Health dowodzą, że ryzyko wystąpienia depresji jest prawie 80% wyższe dla osób mieszkających samotnie w porównaniu do osób żyjących w jakiejkolwiek grupy społecznej lub rodzinie.
1 marca nastąpią zmiany na liście leków refundowanych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych - informuje Ministrestwo Zdrowia. Na listę trafią między innymi nowe preparaty.
Regularna medytacja może być szczególnie korzystna dla seniorów - nowe badanie dowiodło, że może osłabić problemy pamięci, a więc i zmniejszyć zagrożenie chorobą Alzheimera.
Lęk jest jednym z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego. Jakkolwiek może być spowodowany wieloma czynnikami, nowe badanie sugeruje, że ilość tłuszczu w okolicach talii u kobiet może zwiększyć ryzyko zaburzeń lękowych.
Niewydolność serca jest związana z osłabieniem i ubytkiem kości oraz zwiększonym ryzykiem złamań, wskazują nowe badania. Wyniki analiz sugerują, że badania przesiewowe w kierunku osteoporozy mogą być ważne dla pacjentów z niewydolnością serca.
Od poniedziałku 19 lipca dochodzenie roszczeń od banku, dewelopera lub biura podróży może okazać się łatwiejsze – w życie wchodzą przepisy o pozwach grupowych. Nowe przepisy obejmują roszczenia związane z naruszeniem praw konsumentów, szkodą wyrządzoną przez produkt niebezpieczny oraz czynami niedozwolonymi, z wyjątkiem dóbr osobistych - przypomina Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości i od jakiegoś czasu jest dietetycznym hitem. Nowe badania wskazują, że zawiera substancję, która stanowi potężną broń w walce z demencją. Podobnie efektywny w leczeniu otępienia może być związek znajdujący się w marchwi.
Przeprowadzone w Państwowym Zakładzie Higieny badania potwierdziły, że 29-letnia Polka na stałe mieszkająca w Niemczech została zakażona bakterią E. coli. Tymczasem wskazano na nowe możliwe źródło groźnego szczepu bakterii - mogą być nim kiełki fasoli i innych warzyw.