Liczba wyników: 12581
Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza. Październik był pochmurny i deszczowy, listopad zaczął się podobną aurą, a do tego o godzinę szybciej robi się ciemno - tymczasem niedostatek światła słonecznego i przedłużająca się nieprzyjemna aura sprzyja gorszemu emocjonalnemu samopoczuciu. Coraz więcej pisze się o SAD, czyli tzw. „jesiennej depresji". Zobacz, jak sobie można sobie z nią poradzić.
Palenie papierosów jest czynnikiem ryzyka co najmniej 17 rodzajów nowotworów i zabiera życie ponad sześciu milionom ludzi każdego roku. Dzieje się tak dlatego, że dym papierosowy zmienia DNA w komórkach i sprawia, że stają się podatne na rozwój raka.
Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by ograniczyć rekalmy tzw. junk food (czyli „śmieciowego jedzenia"). Szczególnie podatne na taki marketing są dzieci, a problem otyłości jest u nich coraz poważniejszy. Czy i twój wnuk nie namawiał cię ostatnio na frytki lub hamburgera?
Wystarczy codziennie serwować sobie jedno jajko, by móc liczyć na większą ochronę przed udarem, mówią amerykańscy badacze.
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Szacunki są alarmujące - do 2030 roku na całym świecie będzie około 5,5 miliona przypadków raka piersi. Zwiększy się też liczba diagnoz raka szyjki macicy.
Pogoda nie zachęca do rowerowych przejażdżek, ale warto się przemóc, ciepło ubrać i wybrać rowerem do pracy czy na zakupy. Dzięki temu można uchronić serce przed zawałem i innymi chorobami.
Ból zęba należy do najbardziej uciążliwych dolegliwości. Może objawiać się w postaci ucisku, pulsowania, a nawet mieć charakter promieniujący na całą szczękę, okolice uszu i głowę. Jego przyczyną najczęściej jest zapalenie miazgi, chociaż nie zawsze. Gdzie jeszcze leży źródło bólu zęba?
Szczaw kędzierzawy (Rumex crispus) zwany też kobylim szczawiem lub szczekajem wystepuje w Azji, Europie i Afryce. Tradycyjnie roślina była stosowana na niedokrwistość czy problemy z wątrobą, a także w przypadku biegunki.
W przypadku infekcji bakteryjnych warto sięgnąć po żurawinę. Jest skuteczna w ich zwalczaniu.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe