Liczba wyników: 1103
Wzrost liczby zawałów serca i zgonów kardiologicznych często wiąże się z epidemicznymi okresami grypy. Wykazano, żen około 1/4 zawałów serca poprzedzona jest ostrą infekcją układu oddechowego. Grypa może doprowadzić do ostrych zapaleń wieńcowych, przewlekłej niewydolności serca czy wirusowych zapaleń mięśnia sercowego i osierdzia, a każde z tych powikłań może zakończyć się zgonem pacjenta. Skuteczną profilaktyką grypy i jej powikłań wśród pacjentów epidemiologicznych są szczepienia.
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?
W dniach 22-29 kwietnia 2015 roku już po raz piąty obchodzony jest Światowy Tydzień PNO. Choć w Europie pierwotne niedobory odporności nadal definiowane są jako choroby rzadkie z szacunków wynika, że na świecie dotykają one ok. 6 milionów osób. Oznacza to, że 1 na 1200 urodzonych dzieci może mieć pierwotny niedobór odporności. Jak wygląda sytuacja pacjentów z PNO w Polsce? Co zmieniło się w diagnostyce, leczeniu i jakości życia osób z tym schorzeniem na przestrzeni ostatnich lat?
Papryczka chili pomaga naprawiać uszkodzenia wątroby i zapobiega rozwojowi niektórych chorób, w tym zwłóknieniu wątroby.
"Zwyczajnie Aktywni" to projekt mający na celu zwiększenie szans osób chorych na rynku pracy oraz przeciwdziałanie ich wykluczeniu społecznemu. Właśnie wystartowała trzecia ogólnopolska edycja konkursu w ramach tego przedsięwzięcia.
Pewne sposoby pozbywania się przeziębienia czy utraty na wadze są bardzo oryginalne, ale niektórzy skłonni są nawet do ekscentrycznych posunięć, jeśli takowe mają dać upragniony skutek. Zanim jednak zacznie się szukać nietypowych metod odzyskania zdrowia czy schudnięcia, warto wypróbować nieskomplikowane, domowe terapie. Niezwykle pomocna jest woda z cytryną...
Produkty bezglutenowe od kilku lat robią zawrotną karierę, a moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. W mediach co jakiś czas przetacza się dyskusja na ten temat, powstają setki blogów kulinarnych dotyczących takiej kuchni, a w pismach lifestylowych przekonują, że dzięki temu wszyscy będziemy zdrowsi.
W kuchni jest niezbędna, bo stanowi podstawowy składnik większości polskich potraw i tych obiadowych, i deserowych. Można ją jednak zastosować na niekulinarne sposoby - mąka (pszenna, żytnia, ryżowa lub ziemniaczana) ma wiele właściwości.
Liczba zgonów z powodu chorób wątroby wzrosła o 400 procent w ciągu ostatnich 40 lat, informuje brytyjska organizacja charytatywna.
Zadbaj o stawy już teraz, bo z każdym kolejnym rokiem mogą ulegać osłabieniu i sprawiać ból oraz kłopoty z mobilnością.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami