Liczba wyników: 950
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Kiedy pojawiają się pierwsze niepokojące symptomy choroby, jak najszybciej chcemy sprawdzić, co nam dolega, skąd się bierze i jak to leczyć. W takich momentach, zamiast pójść do lekarza, coraz częściej sięgamy po informacje dostępne w Internecie. Niestety, sieć pełna jest niesprawdzonych doniesień, niezweryfikowanych półprawd oraz mitów, które mogą nam przynieść więcej szkody, niż pożytku. Z faktami i mitami dotyczącymi grypy rozprawiają się lekarze z portalu Pogromcy Mitów Medycznych.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Wiele z tego, co powszechnie się sądzi o zapobieganiu nowotworowi prostaty, nie ma podstaw w rzeczywistości.
Świeżość i wyjątkowo soczysty aromat letnich owoców to coś, za co niewątpliwie kochamy kosmetyki do pielęgnacji ciała. Jeszcze lepiej, gdy zawierają naturalne ekstrakty z owoców, działające na skórę nawilżająco, odżywczo oraz regenerująco. Wspaniałe owocowe zapachy utrzymują się na skórze jeszcze długo po umyciu a skóra po zastosowaniu jest odświeżona i oczyszczona, delikatna i miła w dotyku.
Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
Badania prowadzone są nieustannie w rozmaitych placówkach naukowych i co rusz kolejne odkrycia dają nadzieję na rozwiązanie różnorodnych problemów medycznych. Nowe ustalenia obejmują przełom, który może prowadzić do naprawy rdzenia kręgowego; wykazują, że kolor oczu wpływa na ryzyko raka skóry, udowadniają, że określone leki mogą zastąpić antybiotyki i odpowiadają na pytanie dlaczego banany są lepsze niż napoje dla sportowców.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami