Liczba wyników: 827
Cieszenie się słońcem stało się swego rodzaju „grzechem" przeciw zdrowiu, ostatnio bowiem wiele się mówi szkodliwym działaniu promieni słonecznych - nadmierna ekspozycja na nie to szybsze starzenie się i zwiększone ryzyko raka skóry. Z drugiej jednak strony światło słoneczne jest niezbędne dla naszego organizmu. Nowe dowody świadczą o istotnym znaczeniu witaminy D, które „uniewinnia" chęć „łapania słońca".
Naukowcy odkryli sposób wydobywania z pomidorów silnego przeciwutleniacza - likopenu, co pozwoli stworzyć suplement, który zwalczy blokowanie się tętnic.
Wzrok to podstawowy narząd zmysłu, za pomocą którego obieramy większość wrażeń z otaczającago nas świata, dlatego szczególnie ważna jest dbałość o należyty stan oczu. Może pomóc w tym odpowiednia dieta - bogata w antyoksydanty, karotenoidy oraz kwasy Omega-3.
Codzienna stylizacja fryzury mimo, że ma służyć atrakcyjnemu wyglądowi, nie sprzyja zdrowiu skóry głowy i znacząco osłabia włosy. Zaniedbania w diecie, przede wszystkim brak różnorodności w komponowanym menu, tylko wzmagają problem.
Zimą dbałość o odporność naszego organizmu wymaga szczególnej uwagi. To właśnie teraz jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i infekcje.
Paznokcie mogą stanowić ozdobę, ale ich główną funkcją jest ochrona tkanek palców u rak i nóg. Poza tym, są swoistym barometrem naszego zdrowia, a sprawdzanie ich wyglądu może być elementem ogólnego badania fizykalnego.
Smażenie potraw w głębokim tłuszczu jest niezdrowe i wiedzą to chyba wszyscy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że także gotowanie produktów w wodzie pozbawia je bardzo dużej ilości witamin i składników mineralnych? Już niekoniecznie.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze włosy to żywe tkanki. Owszem ta ich część, która nas ozdabia jest częścią martwą, ale u nasady włosy żyją i mają się dobrze - pod warunkiem, że o nie odpowiednio dbamy.
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami