Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Rano to najlepszy czas, aby jeść coś słodkiego, bo wtedy metabolizm jest intensywniejszy i mamy przed sobą jeszcze wiele godzin aktywności, co pozwoli na zużycie tych kalorii, pisze telegraph.co.uk. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego właśnie w ramach śniadania.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie pomaga zapobiec zaburzeniom erekcji (erectile dysfunction, ED)
Codzienna suplementacja witaminą D może wspomóc wysiłki ludzi otyłych zmierzające do utraty na wadze.
Masz cukrzycę? Nie odchudzaj się nadmiernie. Na lepsze zdrowie możesz liczyć, gdy masz „trochę ciała". Diabetycy z niedowagą mieli najwyższe ryzyko wcześniejszego zgonu, prawie trzykrotnie wyższe niż pacjenci z prawidłową masą ciała.
Co czwarty Polak nie ma świadomości, jak poważną chorobą jest otyłość, a brak motywacji uważa za największą barierą w walce z nią. 38 procent społeczeństwa określa otyłość mianem choroby jedynie niekomfortowej. Tymczasem ponad połowa Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość a część z nich - taże na choroby powiązane z nadmierną masą ciała.
Fast food oraz niezróżnicowana dieta zabijają bakterie, które chronią m. in. przed otyłością, chorobami serca oraz nowotworami.
Nietrzymanie moczu jest krępującą dolegliwością i może być trudne do zarządzania. Tym bardziej warto wiedzieć, jakie produkty mogą intensyfikować objawy.
Europa zmaga się z kryzysem otyłości o bardzo silnym natężeniu. Niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej zwiększają zarówno obwód talii, jak i koszty opieki zdrowotnej, informuje Światowa Organizacja Zdrowia.
Dokonawszy analizy próbek moczu, naukowcy byli w stanie powiązać produkty trawienia z otyłością.
Włoskie badania odkryły mechanizm odpowiadający za to, że nadmiar szkodliwego tłuszczu, takiego jak olej palmowy, może powodować cukrzycę w wyniku zniszczenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę.