Liczba wyników: 3367
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Powszechnie rekomendowana dieta śródziemnomorska jest ceniona ze względu na właściwości chroniące przed rozwojem chorób serca. Nie tylko ten sposób odżywiania się jednak powinien być polecany jako zdrowy. Przypomnieli o sobie Skandynawowie. Twierdzą, że dieta nordycka również daje znaczące prozdrowotne efekty - m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Oprócz wpływu stylu życia na starzenie się, coraz częściej zwraca się uwagę na korzyści poznawcze wynikające z aktywności muzycznych. Jak wiadomo, umiejętność gry na jakimś instrumencie może przydać znaczących korzyści kognitywnych, ale okazuje się, że nie tylko, pomaga też np. śpiewanie w chórze.
Listopad „nie zawodzi" - pogoda jest tak brzydka, jak tylko umie być w tym właśnie miesiącu. Krótkie dni, opady deszczu lub śniegu, silny zimny wiatr skutecznie zniechęcają do wychodzenia domu. A jednak warto wykorzystywać tych parę godzin światła słonecznego (nawet jeśli jest zza chmur), bo przebywanie na zewnątrz pomaga zachować dobry nastrój.
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Czasem nawet najlepsza dieta nie pomaga w zrzucaniu kalorii, bądź jej efekty są dalekie od tego, czego można się było spodziewać po rygorystycznym przestrzeganiu zdrowego i lekkiego jadłospisu. Przyczyn może być wiele - niektóre są dalekie od oczywistości, warto wiec zapoznać się z potencjalnymi przeszkodami na drodze do ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia.
Starzenia się komórek nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Dobroczynny wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
W wielu regionach świata, także w Polsce, można kupić pyszne zdrowe owoce także zimą, które są nie tylko wysokiej jakości, ale również w przystępnej cenie. Mamy możliwość czerpania z szerokiej gamy owoców w sezonie zimowym, a większość z nich jest bogata w witaminę C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Oto top 5.
Długie dni, ciepło i ładna, letnia aura skłaniają do rodzinnych spacerów, podczas których jedną z popularniejszych atrakcji jest dokarmianie ptaków. Wielu ludzi uważa, że w ten sposób pomaga zwierzętom. Prawda jest jednak taka, że takie dokarmianie nie tylko im szkodzi, ale też niesie ze sobą poważne, negatywne następstwa dla ludzi.
Praktyka obniżenia temperatury ciała, aby zapobiec uszkodzeniu tkanek, była stosowana od wieków. Już w czasach Hipokratesa żołnierzom zalecano okłady z lodu i śniegu w celu zapobiegania poważniejszym uszkodzeniom ciała po odniesieniu ran. Starożytni mieli rację: spadek temperatury ciała pomaga w powrocie do zdrowia po zawale serca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami