Liczba wyników: 3947
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Już krótkie wprowadzenie do uważności pomaga ludziom radzić sobie z fizycznym bólem i negatywnymi emocjami, wynika z nowego badania uczonych z Yale, Columbia i Dartmouth.
Rapamycyna, lek stosowany zwykle, aby zapobiec odrzuceniu narządu po przeszczepie, może również spowolnić starzenie się ludzkiej skóry, mówią eksperci z Drexel University College of Medicine.
Już wykazano, że zwierzeta mogą żyć dłużej dzięki ograniczeniu kaloryczności diety, w tym zmniejszeniu ilości cukru w diecie. Teraz badacze z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że zdolność komórek do wyczuwania obecności cukru ma tu istotne zanaczenie.
Wraz ze wzrostem średniej długości życia zwiększa się też liczba chorób związanych z wiekiem, w tym sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej w wyniku starzenia się. Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei wykazali, że dobrze znany lek może opóźniać związane z wiekiem osłabienie mięśni.
Aktywność fizyczna zachowuje młodość organizmu i dobre zdrowie, mówią uczeni z University of Birmingham i King's College London.
Jak czytamy w raporcie z badań opublikowanym w magazynie Neurology, oznaki ostrzegawcze przed udarem niedokrwiennym mogą być widoczne już siedem dni przed atakiem i wskazują na konieczność szybkiego znalezienia pomocy medycznej.
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.