Liczba wyników: 4210
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Częstotliwość wypróżnień jest wskaźnikiem długotrwałego stanu zdrowia, mówią eksperci z Institute for Systems Biology.
Eksperci z Flinders University ostrzegają, że nawykowe szukanie i oglądanie niepokojących historii w mediach społecznościowych wiąże się ze negatywnymi zmianami w sposobie postrzegania ludzkości i sensu życia.
Osoby w średnim i starszym wieku, które śpią nieregularnie, są obarczone większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę w porównaniu z ludźmi o bardziej stałych wzorach snu.
Eksperci z Mayo Clinic ustalili kryteria dla diagnozy zespołu utraty pamięci u osób starszych, który szczególnie wpływa na układ limbiczny mózgu. Często można go pomylić z chorobą Alzheimera. Dobra wiadomość jednak jest taka, że amnestyczny zespół neurodegeneracyjny z przewagą układu limbicznego, czyli LANS (Limbic-predominant Amnestic Neurodegenerative Syndrome), postępuje wolniej i ma lepsze rokowania.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health, NIH) podaje, że codzienne przyjmowanie suplementu zawierającego witaminy i minerały o działaniu przeciwutleniającym spowalnia rozwój późnego stadium suchej formy zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD). To może pomóc osobom w późnym stadium choroby zachować widzenie centralne.
Aż połowa starszych pacjentów przyjmowanych do szpitali i innych placówek opieki zdrowotnej jest niedożywiona. Ma to poważne konsekwencje dla danej osoby w postaci niepotrzebnego cierpienia, gorszej jakości życia i wyższego ryzyka przedwczesnej śmierci. Dostarczanie odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych może złagodzić te problemy.
Od dawna wiadomo, że hojność może mieć pozytywny wpływ na osobę, która ją wykazuje, na przykład zwiększyć szczęście, pewność siebie, a nawet zdrowie fizyczne. Na Uniwersytecie Indiana wykazano też, że przekazywanie datków może mieć jeszcze inny potencjalny skutek: może przekładać się na atrakcyjność fizyczną.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
Banany od dawna są ulubionym źródłem energii sportowców wytrzymałościowych i rekreacyjnych. Owoce stanowią bogate źródło potasu i innych składników odżywczych i łatwo je zabrać ze sobą rowerzystom, biegaczom, czy wędrującym pieszo.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami