Liczba wyników: 18291
W maju liczba bezrobotnych zmniejszyła się o ponad 86 tys. osób - wynika z szacunków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. W urzędach pracy zarejestrowanych było o 183 tys. mniej osób niż przed rokiem.
54% Polaków korzysta z portali społecznościowych - wynika z badań PMR Research. Wśród seniorów social media są mniej popularne - korzysta z nich 30% badanych powyżej 65 roku życia. Najpopularniejszymi serwisami są Facebook i nk.pl.
Lubelska Fundacja Aktywności Obywatelskiej rozpoczyna realizację projektu „Kultura... srebrną nicią tkana” skierowanego do grupy 20 osób: seniorów oraz dzieci i młodzieży w dwóch grupach wiekowych ( do 13 lat i 14-16 lat).
29 groszy za minutę do wszystkich – to hasło reklamowe operatora sieci Plus, które zakwestionował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Za wprowadzanie konsumentów w błąd na operatora została nałożona kara blisko 1,86 mln zł.
W Polsce na cukrzycę typu 2 choruje około dwóch milionów osób, co stanowi 5 procent społeczeństwa. Ponad połowa z nich jest nieświadoma tej choroby. Dlatego niezwykle ważna dla skutecznego zapobiegania cukrzycy typu 2 jest edukacja społeczeństwa.
Najlepszym towarzyszem ponad połowy pensjonariuszy domów starców w Północnej Irlandii jest telewizor. Dla ponad 100 000 starszych ludzi w tym kraju telewizor jest substytutem życia towarzyskiego, a także rodzinnego.
Dieta niskowęglowodanowa jest uważana za skuteczną w walce z nadwagą i otyłością. Nie warto jednak wyrzucać z jadłospisu tych składników, ponieważ sprzyjają walce z infekcjami, które osłabiają organizm i prowadzą do rozwoju różnych chorób.
Krzyżówki i inne podobne łamigłówki mogą odmłodzić mózg osoby starszej nawet o dziesięć lat i opóźnić rozwój demencji, czytamy na łamach Journal of the American Geriatrics Society.
Z przeprowadzonego przez Pentor Research International badania wynika, że aż 42% dorosłych Polaków ma problemy z dziąsłami. Najczęstsze dolegliwości, na które skarżą się Polacy to podrażnienie, którego doświadcza 17% dorosłych osób, krwawienie przy szczotkowaniu - 16% oraz stany zapalne - 12% osób.
Nieprzebrana ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych, mięs i wiele tysięcy różnorodnych produktów spożywczych to bogate źródła energii. W naszym jadłospisie dominuje jednakże żywność przetworzona i wysokokaloryczna.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu