Liczba wyników: 10437
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Ryzyko rozwoju otępienia stopniowo wzrasta wraz z wiekiem. Poza tym jednak na wystąpienie demencji oddziałują: historia choroby w rodzinie, styl życia, określone choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, czy wysoki poziom cholesterolu, a także depresja.
Zbliżające się wakacje powodują, że częściej dbamy o własny wygląd i kondycję. Wielu z nas rozpoczyna właśnie przygotowania do sezonu letniego – podejmuje walkę ze zbędnymi kilogramami i wybiera regularny wysiłek fizyczny. Warto, aby tego typu działania obejmowały również porządki w domowym budżecie, który jest często nadwyrężony po zimie. Skuteczność oszczędzania zapewnić może kilka prostych zasad – podpowiadają eksperci firmy Expander.
Większość z nas od czasu do czasu miewa bóle głowy. Mogą być związane ze stresem, dietą przekroczeniem określonej dawki alkoholu. Bez względu na przyczynę utrudniają normalne funkcjonowanie. Poniżej kilka interesujących faktów na temat tej powszechnej dolegliwości.
Z ponad miliardem aktywnych kont na całym świecie, łatwo można zapomnieć, że niektórzy ludzie nie używają Facebooka.
Choroba Parkinsona prowadząca do zaburzeń funkcji motorycznych często jest zdiagnozowana, gdy takie jej objawy są już widoczne. Naukowcy uważają tymczasem, że mogłaby być rozpoznawana na wcześniejszym etapie, co przyczyniłoby się do opracowania lepszej kontroli mobilności pacjentów.
Kiedy jest się głodnym, nie należy robić spożywczych zakupów, przestrzegają uczeni.
Ponad 360 tysięcy maturzystów rozpoczęło dzisiaj zmagania z egzaminem dojrzałości. Matura zmieniała swoje oblicze na przestrzeni lat, od jakiegoś czasu stała się także przepustką na studia. Czy współczesny egzamin jest trudny dla rodziców i dziadków maturzystów?
Amerykańscy uczeni twierdzą, że odkryli tajemnicę stabilności związku - okazuje się, że trzeba być egoistą...
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu