Liczba wyników: 8640
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Wakacyje to tradycyjnie czas wzmożonych wyjazdów na urlop. Co roku rośnie liczba turystów z naszego kraju, którzy za cel swoich urlopowych wojaży obierają zagraniczne kurorty lub decydują się na przygodę życia w odległych, tropikalnych zakamarkach świata.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez Jednostkę Rady Badań Naukowych ds. Zdrowia przez Całe Życie i Starzenia się University College w Londynie sugerują, że na czterech etapach życia człowieka następują zmiany w ciśnieniu krwi.
1 lipca 2011 roku Polska obejmuje Przewodnictwo w Radzie UE. W tym czasie będzie odpowiedzialna za organizację spotkań UE, nadawała kierunek polityczny Unii, dbała o jej rozwój, integrację oraz bezpieczeństwo.
Od 1 lipca do 31 sierpnia Sopot i Zakopane kolejny raz zmienią się w darmowe, wakacyjne kina pod gwiazdami. Hity filmowe będą wyświetlane codziennie na sopockim Molo i przy zakopiańskich Krupówkach. Oba miasta połączy też kinowy pociąg z mobilną salą kinową.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Leki, które są powszechnie stosowane przez osoby starsze, mogą mieć wpływ na zaburzenia poznawcze, wynika z nowych badań. Medykamenty, które często są przyjmowane przez ludzi starszych przebywających w domach opieki, bądź wymagających regularnej asysty w swoich domach, są związane z zaburzeniami poznawczymi, informują uczeni.
Urlop, wakacje czy choćby kilka dni spędzonych z daleka od pracy, zgiełku miasta i trosk dnia codziennego. Większości z nas marzy o lecie, wypoczynku w górach, nad morzem, ale przede wszystkim na świeżym powietrzu. Jesteśmy spragnieni ciepła i słońca, choć to właśnie ono niesie ze sobą wiele zagrożeń dla naszych organizmów. Te ciemne strony lata to przede wszystkim poparzenia skóry, osłabione włosy, opuchnięte nogi, dolegliwości ze strony układu trawiennego spowodowane odmienną dietą, ukąszenia owadów i wiele innych.