Liczba wyników: 18291
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Zima sprzyja przesuszaniu skóry. Zamknięte pomieszczenia, obniżona intensywność wymiany powietrza, niska temperatura - wszystko to sprzyja mniejszej wilgotności i przekłada się na zarówno na pogorszenie funkcjonowania całego organizmu, jak i silne wysuszenie skóry.
ZUS zbankrutuje w przeciągu 5-8 lat - twierdzą autorzy „Raportu o sytuacji ZUS”. Już obecnie ZUS nie jest w stanie działać bez dotacji, a jego plany finansowe, według autorów raportu, oparte są na nierealnych założeniach.
Program badań klinicznych powinien zostać zoptymalizowany w taki sposób, aby uwzględniać potrzeby i interesy zarówno pacjentów, jak i lekarzy. To cel rozpoczętego w styczniu 2013 r., czteroletniego projektu badań nad chorobami rzadkimi.
Zaćma to dolegliwość, z którą zmaga się około 800 tys. Polaków. Nieleczona nie tylko powoduje dyskomfort objawiający się spadkiem widzenia, ale może nawet prowadzić do utraty wzroku. Na szczęście to schorzenie da się skutecznie leczyć operacyjnie.
Uczeni postanowili sprawdzić czy osoby, które częściej piją mniejsze ilości alkoholu, czy też tacy ludzi, którzy piją rzadziej, ale więcej, mogą skuteczniej chronić się przed ryzykiem rozwoju chorób serca.
Oszczędzanie na niektórych wydatkach może być bardzo…kosztowne. Wyleczenie zębów będzie sporo droższe, jeśli odłożymy je na później. W skrajnych przypadkach z naszego portfela może wypłynąć nawet dodatkowych kilkanaście tysięcy złotych.
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
... stanowi to zagrożenie dla właściwej diety i często prowadzi do przejadania się. Jeśli sięga się po przekąski z powodu kompulsywnej chęci sprawienia sobie przyjemności lub traktuje posiłek jako swoistą nagrodę, łatwo jest doprowadzić do sytuacji przejadania się.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu