Liczba wyników: 8640
Ludzie uzależniają się od smacznych potraw i rozwija się u nich kompulsywny model konsumpcji podobny do zachowań u osób z uzależnieniem od narkotyków i alkoholu, wynika z badań przedstawionych na dorocznym spotkaniu Society for the Study of Ingestive Behaviour (SSIB).
„Co cię nie zabije, to cię wzmocni", głosi stare powiedzenie i wydaje się, że może to być prawdą, gdy chodzi o niektóre rodzaje alergii.
Przewlekłe zmęczenie może stanowić objaw fibromialgii lub tocznia. Bóle brzucha i utrata masy ciała to jedne z symptomów mukowiscydozy lub choroby trzewnej (celiakii). Wielu ludzi cierpi na choroby trudne do zdiagnozowania. Poniżej siedem z tych, które nierzadko sprawiają lekarzom problemy w dokładnym rozpoznaniem, bowiem ich objawy są niespecyficzne.
Film „Danny Boy” Marka Skrobeckiego wygrał 62. edycję festiwalu filmów krótkometrażowych w Montecatini w Toskanii.
Choroby serca, cukrzyca, zapalenie kości i stawów – to tylko część schorzeń, które towarzyszą otyłości. Przez nadmiar kilogramów cierpi nie tylko ciało ale i dusza. Otyłość może wywoływać depresję i kompleksy niższości. Który rodzaj dolegliwości jest bardziej groźny?
Ciepłe promienie słońca i nieskrępowany dostęp do świeżych warzyw i owoców sprawiają, że latem chętniej eksperymentujemy nie tylko w kwestiach kulinarnych, ale również pielęgnacyjnych. Częściej wykonujemy domowe maseczki na twarz, bo o tej porze roku naturalnych składników mamy pod dostatkiem. Czy jednak maski sporządzone domowym sposobem mogą się równać z tymi profesjonalnymi?
Dziś ilekroć kupuje się ser, czekoladę, czy wędlinę, trudno mieć pewność czy nabywany produkt jest właśnie tym, czego się oczekuje. Artykuł nazwany czekoladą miewa niewielkie ilości kakao, wędliny zawierają nadmiar wody, a ser może być zrobiony z tłuszczu. Aby chronić konsumentów, Unia Europejska wprowadza nowe zasady etykietowania.
Najlepsze książki świata to jednocześnie najlepsze książki wszech czasów, od starożytności do współczesności. Właśnie takie dzieła uwzględnia najnowszy ranking Salonu. Redaktorzy Salonu Kulturalnego wybrali sto tytułów z literatury światowej.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Dojrzali Amerykanie coraz intensywniej szukają potencjalnych partnerów na portalach społecznościowych i specjalnie im dedykowanych stronach randkowych. Kiedy już znajdą miłość, nie obawiają się stanąć na ślubnym kobiercu.