Liczba wyników: 827
Po długiej i mroźnej zimie z radością powitaliśmy wiosnę. Wiosna to pora roku, która pozytywnie wpływa na naszą psychikę i pobudza nas do działania. Niektórzy zaczynają uprawiać sport, inni rozpoczynają dietę, aby przed latem zgubić kilka kilogramów. Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne „nowalijki” zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić z poranną ospałością i wspomóc siły witalne? Poniżej przedstawiamy kilka prostych, a przy okazji smakowitych, sposobów, jakie poleca dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk SANTE.
Zewsząd jesteśmy zachęcani, aby ze względu na nasze zdrowie jeść więcej warzyw. Czy jednak będziemy mniej narażeni na różne rodzaje nowotworu jeśli zupełnie zrezygnujemy z mięsa?
Naukowcy odkryli, że naczynia krwionośne i mięśnie serca mogą regulować absorpcję kwasów tłuszczowych pochodzących z naszej diety i rozpracowali stojący za tym mechanizm. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Nature, mogą otworzyć drogę do nowych sposobów zapobiegania gromadzeniu się tłuszczu w mięśniach, który może zwiększać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II i choroby sercowo-naczyniowej.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Salon Kulturalny przedstawił autorskie zestawienie stu najlepszych polskich książek od renesansu do współczesności. Przy tworzeniu listy były brane pod uwagę książki napisane w języku polskim, dlatego w rankingu brakuje dzieł obcojęzycznych, których autorami są Polacy, np. Joseph Conrad czy Jan Potocki.
Kampanie społeczne namawiają nas do zmiany nawyków żywieniowych. I słusznie! Slogan „ryba wpływa na wszystko" ani trochę nie mija się z prawdą. Co jednak zrobić, kiedy szaleńczy tryb życia nie pozwala na komponowanie posiłków z aptekarską dokładnością, a świadomość zaniedbań w diecie budzi w nas coraz większą frustrację?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami