Liczba wyników: 3321
Duchowość może być ważnym elementem zarówno w przypadku poważnych chorób, jak i ogólnego stanu zdrowia, mówią eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Pestycydy i metale ciężkie w glebie mogą szkodliwie oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy.
Okres przejścia na emeryturę może nasilać społeczno-ekonomiczne nierówności w poziomie stresu i stanu zdrowia.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Izolacja społeczna ma bezpośrednie przełożenie na zmiany w strukturach mózgu związanych z pamięcią, co sprawia, że jest czynnikiem rozwoju demencji.
Zastanawiałeś się już, czy warto sporządzić testament? Jeśli nie, to teraz jest właściwa chwila. Dlaczego? Dlatego, że tylko poprzez testament możesz wyrazić swoją wolę, a z tego przywileju nie warto rezygnować.
Posiadanie aspiracji pomaga kierować naszym życiem w sensowny i satysfakcjonujący sposób, może jednak również powodować stres, gdy nadzieje się nie spełniają.
„Uśmiechnij się. Przestań się martwić. Nie pracuj tak ciężko." Czy to dobre rady na długie życie? Jak się okazuje, nie. W badaniu osobowości jako wskaźnika długowieczności naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli coś wręcz przeciwnego.
Kanadyjscy lekarze trafili dwa lata temu na pierwsze strony gazet, ponieważ „przepisywali" spędzanie czasu na świeżym powietrzu, na łonie natury. Takie zalecenia uzasadniano tym, że jak pokazały badania, ludzie, którzy spędzali co najmniej dwie godziny na łonie natury tygodniowo, poprawili swoje zdrowie i samopoczucie. Teraz na Drexel University zbadano, w jaki sposób poczucie związku ze światem przyrody wpływa na różnorodność diety oraz ilość owoców i warzyw w jadłospisie.