Liczba wyników: 6216
Uczeni postanowili sprawdzić czy osoby, które częściej piją mniejsze ilości alkoholu, czy też tacy ludzi, którzy piją rzadziej, ale więcej, mogą skuteczniej chronić się przed ryzykiem rozwoju chorób serca.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Dieta niskowęglowodanowa jest uważana za skuteczną w walce z nadwagą i otyłością. Nie warto jednak wyrzucać z jadłospisu tych składników, ponieważ sprzyjają walce z infekcjami, które osłabiają organizm i prowadzą do rozwoju różnych chorób.
W ramach obchodów 60-lecia Krakowskiego Ośrodka Hematologicznego, w dniu 22 maja (sobota) 2010 r. od godz. 10.00 do 16.00 na Małym Rynku w Krakowie, zorganizowany zostanie „Dzień Krwi”, podczas którego mieszkańcy Krakowa będą mieli okazję dowiedzieć się o roli krwi w organizmie człowieka, wskazaniach do leczenia preparatami krwiopochodnymi oraz znaczeniu transplantacji szpiku w leczeniu chorób nowotworowych krwi.
Problemy ze wzrokiem to jedne z najpowszechniejszych dolegliwości na całym świecie. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia, co najmniej 2,2 mld ludzi ma zaburzone widzenie lub nie widzi w ogóle. Jednocześnie szacuje się, że aż jednemu miliardowi przypadków tych chorób można by zapobiec.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Jak wynika z badań opublikowanych przez grupę naukowców z Wake Forest Baptist Medical Center w Winston-Salem, między kobietami a mężczyznami istnieją określone różnice w funkcjonowaniu układu krążenia i częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Weterani wietnamscy, którzy doświadczyli zespołu stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder, PTSD), byli dwa razy bardziej narażeni na śmierć z powodu chorób serca niż żołnierze w stanie spoczynku bez PTSD.
Niedostateczna ilość błonnika, owoców i warzyw, a także nikłe dawki zdrowych tłuszczów w diecie oznaczają ryzyko problemów z sercem. W Europie wyniku chorób sercowo-naczyniowych co roku umiera ponad 4 miliony ludzi.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami