Liczba wyników: 1339
Niedobory witamin, cukrzyca, kłopoty z wątrobą, anemia – wszystkie te problemy ze zdrowiem mogą powodować krwawienie dziąseł. Prawda jest jednak taka, że najczęściej stany zapalne dziąseł to skutek złej higieny jamy ustnej. A konkretnie niedokładnego usuwania płytki nazębnej i kamienia.
Wraz z wiekiem trudniej jest utrzymać siłę mięśni, ale okazuje się, że mogą w tym pomóc jabłka i pomidory.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.
Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała. W rzeczywistości mogą schudnąć o dwa kilogramy więcej w krótkim okresie czasu, uważa Ru-Yi Huang z E-Da Hospital w Tajwanie po porównaniu wyników efektywności 12 różnych diet. Wyniki badań zostały opisane w Journal of General Internal Medicine.
Poczekaj z zażywaniem leków, gdy zaczynasz odczuwać ból głowy, być może inne, poza farmaceutyczne sposoby, bedą skuteczne w osłabieniu tego bólu. Wypróbuj podane propozycje.
Po wakacjach spędzonych na świeżym powietrzu, w blasku słonecznych promieni zostaje nam mnóstwo energii, poczucie wypoczęcia i piękna opalenizna. Niestety, czasem mamy też inne „pamiątki”. Jedną z nich są nasilające się w okresie letnim przebarwienia skóry. Jak możemy z nimi walczyć?
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Z podróży do ciepłych krajów wracamy często przeziębieni, a w samolocie zdarza nam się stracić słuch. W krańcowych przpadkach podróż samolotem może stanowić nawet zagrożenie dla życia. Wszystkiemu winne warunki, jakie panują na pokładzie, dlatego warto się odpowiednio do nich przygotować.
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami