Liczba wyników: 1275
Rusza kampania „Rada na raka prostaty”, której celem jest edukacja pacjentów z rakiem prostaty i ich bliskich. Adresaci kampanii otrzymają rady medyczne, psychologiczne i finansowe, dzięki czemu lepiej nauczą się radzić sobie z chorobą.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Utrata chromosomu Y w krwinkach wraz z upływem czasu jest jednym z czynników uważanych za przyczynę krótszego życia mężczyzn. Teraz naukowcy odkryli, że mężczyźni o najwyższym stopniu utraty chromosomu Y we krwi zachorowują na Alzheimera tak często jak to osoby z genami sprzyjającymi rozwojowi tej choroby.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla dla wielu funkcji organizmu, m. in. potrzeba ich dla procesu metabolizowania składników odżywczych, wspomagania pracy układu nerwowego, dobrego stanu skóry, syntezy serotoniny i noradrenaliny, tworzenia krwinek, etc. Niektóre leki oraz dolegliwosci zaś mogą powodować zmniejszenie poziomu tych witamin, a nawet prowadzić do ich niedoborów.
Już około dwóch godzin ćwiczeń tygodniowo może pomóc uchronić się przed różnymi rodzajami nowotworu, w tym tymi najpowszechniejszymi i najgroźniejszymi.
Jest świetnym dodatkiem do sosów, frytek, mięsa, etc. Przydaje potrawie smaku, a ponieważ zaiwera likopen, silny przeciwutleniacz, może poprawić stan zdrowia - zobacz, jak jeszcze wykorzystać ketchup.
Cukier jest dodawany do tak wielu produktów, że trudno przetrzegać rekomendacji dotyczących dziennej jego dawki. Przejrzyj poniższe wskazówki, a łatwiej będzie ci uniknąć nadmiaru tego składnika w diecie.
W Polsce dostępnych jest coraz więcej badań genetycznych, które umożliwiają określenie predyspozycji do rozwoju chorób – raka piersi i jajnika, zakrzepicy oraz wielu innych. Najczęściej wykonuje się je u osób młodych, aby zapobiec rozwojowi choroby w przyszłości. Osoby starsze, które zgłaszają się do poradni genetycznej chcą najczęściej dowiedzieć się jakie jest ryzyko wystąpienia choroby u ich dzieci lub wnuków.
Pacjenci z rakiem jelita grubego, którzy codziennie zażywali kwas acetylosalicylowy, byli o jedną czwartą mniej narażeni na śmierć z powodu choroby w porównaniu do osób nie stosujących tego leku.
Screening stanu zdrowia – o tym dość zagadkowo brzmiącym sformułowaniu zrobiło się niedawno głośno dzięki Ewie Chodakowskiej. Popularna trenerka postanowiła wykonać go prewencyjnie i w ten sposób „prześwietlić” swój organizm od stóp do głów, a przy okazji zachęcić fanów do zdrowotnej profilaktyki. Na czym polega taki „przegląd” i dlaczego o badaniach powinniśmy pamiętać nawet wtedy, gdy czujemy się świetnie?