Liczba wyników: 76
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Choć szczyt okresu grypowego przypada na miesiące od stycznia do marca, to jednak setki różnych wirusów i bakterii atakują każdego dnia zwłaszcza w okresie, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień i z godziny na godzinę. Sposobów na uniknięcie przeziębienia jest sporo. Ale co zrobić, gdy na profilaktykę jest już za późno?
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Jesienna i zimowa pogoda sprzyja powstawaniu infekcji – zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Wychłodzenie organizmu spowodowane długim przebywaniem na mrozie, wdychanie zimnego powietrza, przemarznięcie, przemoknięcie oraz niedostosowanie ubioru do warunków pogodowych sprawiają, że o przeziębienie nietrudno.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Co piąty wypadek drogowy może być spowodowany przez kierowcę będącego pod wpływem tabletek działających usypiająco – alarmuje Dziennik. Takie wyniki przyniósł najnowszy raport Ośrodka Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków przy Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie.
Dobra dieta w średnim wieku to zdrowe starzenie się (bez chorób i problemów poznawczych)