Liczba wyników: 12581
Przyjaźń jest właściwie autoteliczna, tzn. stanowi cel sam w sobie, ale jednocześnie „przydaje się" do różnych rzeczy, m. in. jest „lekarstwem" na wiele chorób.
Niestety, ćwiczenia nie gwarantują nieśmiertelnosci,jest jednak i dobra wiadomość - znacząco wydłużają życie; jeśli więc nie chcesz przedwcześnie odchodzić - idź na trening.
Od 13 grudnia 2016 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące konieczności podawania informacji na temat wartości odżywczej na etykietach produktowych. Dla konsumentów jest to z pewnością bardzo dobra informacja - pozwoli im ona na dokonywanie bardziej świadomych wyborów zakupowych.
Jeśli myślisz, że łysienie to domena naszpikowanych testosteronem facetów, to jesteś w błędzie. Dolegliwość ta dotyczy ok. 20 proc. dorosłych kobiet. Jak uniknąć utraty naszego kobiecego atutu oraz na powrót odzyskać burzę loków?
Niewielkie dawki alkoholu mogą sprzyjać pracy układu krwionośnego, ale ostatnie badania pokazują, że nadmiar napojów wyskokowych może przyczynić się do rozwoju chorób serca.
Warto zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie - pierwiastek ma „moc" ochrony DNA, a to oznacza, że powstrzymuje proces starzenia się, który jest ściśle zwiazany z uszkodzeniami DNA właśnie.
Ponad 60% Polaków przynajmniej raz w ciągu ostatniego roku wykonało pomiar ciśnienia tętniczego krwi. Jednak, jak wynika z badania przeprowadzonego przez SW Research dla Centrów Medycznych Falck, prawie 40% z nas nie robiło tego nigdy lub nie pamięta, kiedy ostatni raz mierzyło ciśnienie.
Nie zaskakuje fakt, że Polacy najwięcej lodów zjadają w lecie. Zimą są mniej popularne, bo spora liczba osób boi się, że chłodne przekąski mogą stać się przyczyną przeziębienia. Czasem jednak lody są wskazane dla organizmu. W jakich przypadkach?
To, co jemy, nie tylko nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, ale i może silnie reagować z zażywanymi lekami lub suplementami. Niektóre produkty i preparaty w żadnym wypadku nie powinny być łączone - szczególnie uważaj na poniższe kombinacje.
Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe