Liczba wyników: 9211
Nowe badania pokazują, że cukier odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ryzyka wystąpienia raka.
Aby uniknąć syndromu metabolicznego, należy regularnie wybierać się na spacer.
W wieku 105 lat Edythe Kirchmaier jest wolontariuszką, prowadzi samochód, wykonuje robótki ręczne i jest aktywną użytkowniczką Facebooka.
Mężczyźni, którzy deklarują doświadczanie ciągłego stresu, mają znacząco wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Cynamon, jedna z najstarszych przypraw, od wieków jest stosowany zarówno w kulinariach, jak i lecznictwie. Teraz okazało się, że wśród jego zalet jest ochrona przed cukrzycą.
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Polsce wynika, że około 62% mężczyzn i 50% kobiet ma mniejszą bądź większą nadwagę. Wszystko wskazuje na to, że dane te będą coraz bardziej zatrważające. Co można zatem poradzić Polakom w kwestii nawyków jedzeniowych?
Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
4 lutego, w Światowy Dzień Walki z Rakiem rozpoczęła się ogólnopolska kampania społeczna „Rak. To się leczy!”, której zadaniem jest walka ze społecznymi stereotypami na temat chorób nowotworowych oraz zachęcenie Polaków do badań profilaktycznych. To kampania, która poprzez wskazywanie sposobów wczesnej diagnostyki i innowacyjnych metod leczenia, obalanie mitów i przesądów związanych z nowotworami oraz pokazywanie pozytywnych przykładów ma przekonać Polaków, że rak w porę wykryty jest uleczalny.
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.